BLOGI

23 x Ammattilaisen vinkit heleään & kestävään juhlameikkiin
Saitko kutsun kesähäihin, muttet tiedä, kuinka saisit loihdittua kauniin meikin joka kestää koko päivän? Jos meikkisivellin ei tahdo pysyä kädessä, on ammattimeikkaaja aina hyvä vaihtoehto, mutta toisinaan ammattimaisen juhlameikkauksen varaamiseen ei ole aikaa tai rahaa. Hätä ei ole tämän näköinen!


Ammattilaisen niksit kestävään juhlameikkiin


Kokosin alle 23 parasta ammattilaisen vinkkiä kauniiseen, heleään ja kestävään juhlameikkiin. Vinkit ovat helppoja ja käytännönläheisiä, joten jokaisen on helppo hyödyntää niitä kotona, olit sitten kokeneempi meikkaaja tai vasta opettelemassa meikkausta.


Lopussa on lisäksi bonus: Näin kiinnität irtoripset oikein, eli ohjeet vaihe vaiheelta tupsiripsien ja ripsinauhan kiinnitykseen.
23 vinkkiä kestävään juhlameikkiin:

1. Hyvinvoiva, terve ja kaunis iho on kauniin ja heleän meikin perusta, eli oikotietä onneen ei tässä valitettavasti ole. Kuori ja kosteuta iho hyvin jo edellisiltana ja huolehdi muutenkin hyvistä ja säännöllisistä ihonhoitorutiineista hyvissä ajoin ennen tärkeitä juhlia.


Jokaisen naisen ihonhoitorutiineihin olisi hyvä sisällyttää ihotyypin mukainen puhdistustuote (geelimäiset ovat parempia rasvoittuvalle iholle, ja emulsiomaiset kuivalle iholle), kasvovesi, joka tasapainottaa ihon pH:n ja kosteustasapainon puhdistuksen jälkeen, sekä hyvä kosteusvoide. Jokainen näistä on yhtä tärkeä osa jokapäiväistä ihonhoitorutiinia.2. Älä unohda, että kaikki mitä pistät suuhusi, näkyy myös ihossasi. Terveellinen, paljon hyviä rasvoja sisältävä ja tasapainoinen, vähäsokerinen ruokavalio pitää ihosi kauniina.


3. Hyvä pohjustus on kestävän meikin perusta, sillä se tasoittaa ihoa, helpottaa meikin levittymistä ja tekee meikkipohjasta kestävämmän. Valitse oikeanlainen pohjustustuote ihotyyppisi mukaan. Rasvoittuva iho, jossa on suuret ihohuokoset, tarvitsee mattapinnan antavan ja ihohuokosia tasoittavan pohjustuksen. Kokeile esimerkiksi NYXin Pore Minimalizeria. Kuiva iho taas janoaa kosteutusta ja siksi on tärkeää valita kosteuttava tuote meikkivoiteen alle. Kokeile esimerkiksi Lancomen Visionnaire 1 Minute Blur-pohjustajaa tai IsaDoran Protect Face Primeria.

4. Käytä peitevoidetta oikein. Erilaiset ihot tarvitsevat peitevoidetta eri kohtiin, mutta useimmilla esimerkiksi silmänaluset ovat tummemmat kuin muu iho. Näpyt ja pigmenttiläiskät on myös syytä peittää peiteaineella, mutta älä missään tapauksessa levitä ihovirheiden peittoon tarkoitettua tuotetta koko kasvoille.


Peiteaineita on paljon erilaisia, mutta tärkeintä tuotteen valinnassa on muistaa vastaväriteoria: Sinertävät/violettiin taittavat silmänaluset peittyvät parhaiten keltaiseen tai oranssiin taittavalla peiteaineella, punainen couperosa ja näpyt taas vihreällä (kyllä, kuulostaa hurjalta, mutta vihreä neutraloi punaista), ja vaaleansävynen peiteväri häivyttää tummat kohdat ihossa.


Kokeile esimerkiksi seuraavia: IsaDoran Color Correcting Concealeria (sisältää neljä eri sävyistä peiteainetta), Joe Blascon Red Neutralizeria couperosalle ja näpyille, ja vaativampaan peittoon Joe Blascon Tattoo Coveria. Tummille silmänalusille sopiva tuote on myös esimerkiksi L.A. Girlin PRO Concealer.

5. Valitse sopiva levitystekniikka. Meikkivoiteet ja peiteaineet voit levittää sorminkin, mutta itse suosin joko kostutettua meikkisientä tai meikkivoidesivellintä. Meikkivoidesiveltimellä saat tarkan jäljen ja ulotut helposti esimerkiksi nenänpieliin ja silmänalusiin. Myös pienet meikkisienet ovat käteviä pienissä yksityiskohdissa. Muista pestä meikkipohjan tekoon käytetyt välineet usein!
6. Meikkivoiteen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Sopivan sävyn löydät parhaiten, kun kokeilet sävyä lähellä kasvoillasi tai lähellä kasvojen ihoa. Älä missään tapauksessa osta meikkivoidetta esimerkiksi ranteesi värin perusteella, sillä se voi poiketa kasvojesi väristä huomattavasti. Huomioi myös, että useimmat meikkivoiteet muuttavat hiukan väriään iholla hapettuessaan. Parhaalla tavalla löydät meikkivoiteen, kun kokeilet muutamaa sävyä kosmetiikkaliikkeessä kaulaan/kasvoille, odottelet viisi minuuttia ja käyt vilkaisemassa lopputulosta luonnonvalossa.


7. Meikkivoiteen koostumus valitaan ihotyypin ja ihon tarpeiden perustella. Juhlameikissä kestävyys on tärkeää, joten kannattaa valita pitkäkestoinen meikkivoide, jonka tunnistat esimerkiksi sanoista longwear, 24h tai longlasting. Jos ihosi on kuitenkin suhteellisen virheetön ja olet erittäin kuivaihoinen sekä olet tehnyt perusteellisen pohjustuksen, saattaa kasvoillesi riittää peitevoiteen lisäksi kevyempi CC-voide tai jokin muu hiukan kevyemmän peittävyyden antava meikkivoide.


Kokeile esimerkiksi Urban Decayn Naked Skin Weightless Ultra Definition Liquid meikkivoidetta tai Lumenen CC-voidetta. Jos sinulla taas on normaali, seka- tai rasvoittuva iho, suosittelen kestävämpää meikkivoidetta, sillä jos ihossa on lainkaan taipuvaisuutta kiiltelyyn ja/tai rasvoittuvuuteen, lähtee myös meikkivoide helposti kasvoilta ennen aikojaan pois ja meikki ei ole tarpeeksi kestävä. Kokeile esimerkiksi Urban Decay All Nighter Longwearia tai MACin Fix Fluid SPF 15-meikkivoidetta.


Oma luottotuotteeni, Urban Decayn All Nighter

8. Muista aina kiinnittää meikkivoide hyvin läpikuultavalla irtopuuterilla. Kevyt puuterikerros on helppo levittää suurella puuterisiveltimellä. Ota varovasti pieni määrä irtopuuteria puuterisiveltimeen, kopauta sivellintä napakasti, jotta ylimääräiset puuterit varisevat pois, ja pyörittele puuteri kasvoillesi. Suosittelen Grimasin Transparent irtopuuteria.

9. Toisinaan tummat luomivärit karisevat poskille ja pilaavat huolella tehdyn meikkipohjan. Jos haluat tehdä meikkipohjan ennen silmämeikkiä, kuten usein helpointa on, suosittelen ”jarrujen” tekemistä poskille ennen luomivärien levitystä. Näin se tehdään: Kasta puuterivippa tai meikkisieni reilusti irtopuuteriin ja taputtele puuteri silmien alle reiluksi kerrokseksi siihen kohtaan johon luomiväreillä on tapana varista, ja aloita silmämeikin teko. Vatiseva luomiväri jää kiinni puuteriin eikä pilaa huolella tehtyä meikkipohjaa. Kun olet saanut silmämeikin valmiiksi, ota iso puuterisivellin ja pyyhi puuterijarrut pois.


Jarrut estävät luomivärejä tahrimasta meikkipohjaa


Pyyhi jarrut lopuksi puuterisiveltimellä


10. Luomivärien valinnassa saa olla rohkea! Meikkaus ei saa olla liian vakavaa, mutta on olemassa kuitenkin muutamia sääntöjä, joita hyödyntämällä saat silmäsi loistamaan. Luomiväreissäkin voidaan hyödyntää vastaväriperiaatetta, joka mukaan vastavärit korostavat toisiaan (täydennysvärit). Eli jos haluat korostaa silmiesi väriä, valitse luomille silmien värisi vastaväri.


Silmien vastavärit:

Ruskeat silmät -> siniset, turkoosit, luumut.

Vihreät silmät -> roosat, punavioletit, purppurat, kanerva, pinkki.

Siniset silmät -> Oranssit, ruskeat, persikat, kulta.


11. Harmoninen lopputulos silmämeikkiin tulee valitsemalla luomille sukulaisvärejä, eli silmiesi väriä lähellä olevia värisävyjä. Mielenkiintoisen meikistä tekee lämpimien ja kylmien värisävyjen käyttäminen samassa silmämeikissä. Muistatko kun sanoin, ettei meikkaamisen tarvitse olla vakavaa? Kokeile rohkeasti villejäkin väriyhdistelmiä!


Silmien sukulaisvärit:

Ruskeat silmät -> ruskeat, terrat, persikat, kulta.

Vihreät silmät -> vihreät, keltaiset, turkoosit, oranssit, ruskeat.

Siniset silmät -> siniset, turkoosit, violetit.12. Muista että ruskettunut iho syö värejä ja vaatii raikkaita ja puhtaita värejä, jotka myös korostavat rusketusta. Samat silmämeikkisävyt voivat näyttää hyvin erilaisilta talvella kalpealla iholla ja kesällä ruskettuneella iholla.
13. Valitse silmämeikkiin kaksi tai kolme eri väristä luomiväriä. Yksi vaalea, ihon sävyyn sopiva sävy, joka levitetään koko luomelle - yksi värikkäämpi/tummempi sävy, joka levitetään banaanin muotoisesti luomen ulkonurkkaan, ripsien tyveen ja luomivakoon huolellisesti häivyttäen - sekä mahdollisesti yksi tummempi sävy, joka sopii yhteen muiden värien kanssa ja joka levitetään silmän ulkonurkkaan, ihan silmäripsien tyveen ja erittäin varovasti häivyttäen luomivakoon. Ole varovainen tummien luomivärien kanssa, ettet levitä niitä liian isolle alueelle. Kesämeikki saa olla raikas ja liian tumma kokonaisuus tekee ilmeestä helposti tunkkaisen.14. Muista laittaa silmämeikin alle aina hyvä pohjustustuote. Pohjustustuote, eli primer estää luomivärin pakkaantumisen luomivakoon ja juonteisiin ja sanoisin että hyvä luomiprimer on yksi tärkeimmistä elementeistä silmämeikissä, mitä tulee juhlameikkiin. Suosittelen lämpimästi Urban Decayn Primer Potion-pohjustusvoidetta, sillä se on paras koskaan kokeilemani luomiprimer.


Maailman paras luomienpohjaustaja - Urban Decayn Eyeshadow Primer Potion

15. Et tarvitse sataa eri sivellintä onnistuneen silmämeikin tekoon. Olen itse tehnyt kokonaisen silmämeikin parhaimmillaan kahta sivellintä käyttäen (silloin kun muut siveltimet olivat pesussa 😊) – eli tavallista luomivärisivellintä ja isompaa häivytyssivellintä käyttäen.


On aina kuitenkin sitä hankalampaa tehdä silmämeikki, mitä vähemmän siveltimiä sinulla on käytössä. Yhdellä ainoalla siveltimellä on mahdollista levittää kaikki kolme eri luomivärin sävyä, mutta tällöin pitää olla suunnitelmallinen – et voi enää lisätä vaaleinta väriä sen jälkeen, kun olet kastanut siveltimen silmämeikin tummimpaan sävyyn. Tämän takia suosittelen käyttämään vähintään kolmea sivellintä – yhtä vaaleille sävyille, yhtä tummille sävyille ja yhtä suurempaa häivytyssivellintä häivyttämistä varten.


16. Jos jokin menee pieleen, voit aina korjata! Kastele pieni meikkisieni lämpimään veteen ja pyyhi sillä varovasti siitä kohdasta, johon lipsahti liikaa luomiväriä tai josta kulmakynän jälki venähti liian isolle alueelle. Voit myös kokeilla kastaa kostean meikkisienen irtopuuteriin ja häivyttää sillä pieleen menneet kohdat.


17. Eyelinerit, eli silmänrajaukset ovat yksi haastavin osa meikkiä. Jos et ole tottunut käyttämään silmienrajausta, suosittelen harjoittelemaan sitä hiukan etukäteen – sillä harjoitus tekee mestarin! Kaikista helpoin vaihtoehto on valita kynä tai kakku (cake eyeliner). Kakkumaista eyelineriä käytetään ohuen siveltimen ja veden avulla, ja sen etuja ovat helppokäyttöisyys ja tarkkuus sekä säädeltävyys – veden määrää säätelemällä voit vaikuttaa sävyn intensiivisyyteen.


Kuivana kakkurajaus on koostumukseltaan luomivärin oloinen, ja sitä käytetään seuraavanlaisesti: Kasta ohut sivellin veteen ja pyörittele sitä värikakussa niin, että se on kauttaaltaan värin peitossa. Vedä koeviiva kämmenelle ensin ja katso miten väri käyttäytyy: Jos rajausväri nousee ihon pikku juonteita pitkin, kertoo se siitä, että vettä on liikaa. Vedä sitten rajaus silmään silmäripsien tyveen. Pidä sivellintä hiukan lappeellaan, ja aloita rajauksen teko mieluiten silmän ulkonurkasta, vieden rajausta pikku hiljaa sisään päin. Tarkista väri, ja lisää joko vettä tai rajausväriä sen mukaan. Muista katsoa alaviistoon rajausta tehdessäsi, sillä näin luomi on luonnollisessa asennossa ja rajaus on helpompi tehdä, ja käytä pieniä vetoja. Koko silmää ei ole tarkoitus rajata yhdellä vedolla!


Kakkurajaus on koostumukseltaan kuin luomiväri

18. Geelieyeliner on myös hyvä vaihtoehto. Se on kestävä, ei ärsytä silmiä ja sopii myös piilolinssien käyttäjälle. Geelirajausvärissä ei ole vettä eikä öljyjä, vaan se sisältää valtavasti väripigmenttejä, joten sillä on helppo saada aikaan intensiivinen jälki. Muista aina kiinnittää geelirajaus luomivärillä tai puuterilla. Kokeile esimerkiksi Maybelline Lasting Drama Gel Liner-rajausväriä.


Maybellinen Gel Eyeliner

19. Muutama silmänrajausvinkki eri muotoisille silmille:


Raskaat luomet – Mahdollisimman ohut rajaus (muista myös erityisesti luomien pohjustaja!).

Pienet silmät – Kokeile lisätä valkoista sisäkajalia.

Lähekkäin olevat silmät – Tee rajaus vain ulkonurkkaan, ja jatka sitä pari milliä ulkonurkan yli.

Ulkonevat silmät – Rajaa silmä koko yläluomen matkalta ja pehmennä luomivärillä.

Syvällä olevat silmät - Tee vain ohut rajaus aivan ripsien tyveen.

Kaukana toisistaan olevat silmät – Rajaa koko yläluomi ja huolehdi, että rajauksen paksuin kohta on iiriksen kohdalla.


20. Huulimeikki on toisinaan hankala saada syömisen- ja pusunkestäväksi, mutta muutamilla kikoilla sekin onnistuu. Kestävän huulimeikin salaisuus on… joko arvaat? Pohjustustuote tietysti! Kokeile esimerkiksi NYXin Lip Primer-huultenpohjustuskynää. Myös huulten rajaus ja huulipunan levittäminen pienellä siveltimellä parantaa huulipunan kestoa ja ulkonäköä.


NYX Lip Primer

21. Mattahuulipunat ovat aina kestävämpiä kuin kiiltävämmät punat. Erityisen kestävä lopputulos saadaan huulilakalla. Kokeile esimerkiksi Maybellinen Super Stay Matte Ink-huulilakkaa tai Smashboxin Always On Liquid Lipstickia. Mattahuulipunista hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Urban Decayn Vice Lipstick Comfort Matte-huulipuna ja NYXin Soft Matte Lip Cream.

22. Huulipuna ei näytä hyvältä rohtuneilla huulilla, joten muista valmistella myös huulesi juhlintaan. Kuori ja kosteuta huulesi hyvin juhlia edeltävänä päivänä esimerkiksi itse tehdyllä kuorinnalla. Helpon ja tehokkaan huulikuorinta-aineen saat seuraavalla reseptillä: 1 rkl hunajaa, 1 rkl öliiviöljyä ja 1 rkl sokeria. Ohjeet: Sekoita aineet keskenään tasaiseksi massaksi, hiero kahden minuutin ajan huuliin ja pyyhi vanulapulla pois. Laita lopuksi kosteuttavaa huulivoidetta tai Bepanthenia huuliin yöksi.

23. Älä unohda kiinnittää meikkiä meikinkiinnityssuihkeella! Ihan lopuksi suihkauta kasvoillesi pari suihkausta meikinkiinnityssuihketta, joka kiinnittää meikin paikoilleen ja tekee meikistä itkun-, naurun- ja säänkestävän. Kokeile esimerkiksi Urban Decayn All Nighter Setting Sprayta.BONUS: Kuinka kiinnitän irtoripset?


Saat silmät säihkymään helposti ja nopeasti liimattavilla ripsitupsuilla tai näyttävillä ripsinauhoilla. Jos et ole ennen käyttänyt liimattavia tekoripsiä, suosittelen aloittamaan joko kevyistä nauharipsistä tai irtotupsuista (irtotupsut ovat monipuolisempi vaihtoehto, sillä voit laittaa niitä juuri niin paljon tai vähän kuin haluat!). Jos haluat käyttää ripsinauhaa, valitse mieluiten sellainen, jossa ripsinauha on erityisen ohut ja joustava. Mitä paksumpi ripsinauha on, sitä vaikeampi se on saada pysymään silmässä koko päivän lujasti kiinni. Tupsujen etu on se, että ne eivät lähde irtoilemaan itsestään niin helposti kuin nauha.

Vinkkejä ripsitupsujen ja ripsinauhan käyttöön:


Tupsut:

1. Irrota tupsut alustasta varovasti pinseteillä, ja varo hajottamasta niitä. Varmimmin saat tupsun ehjänä alustasta irti, kun otat pinseteillä napakasti kiinni niin tyvestä tupsua kuin saat (varmista, että pinsetti nappaa jokaisesta viuhkan kuidusta kiinni).

2. Purista pieni tippa liimaa kertakäyttöiselle alustalle ja kasta tupsu liimaan.

3. Laita toinen silmä kiinni ja vie varovasti tupsu kohti aivan silmäripsiesi tyveä. Jos et meinaa nähdä kunnolla oikeaa kohtaa, voit varovasti vetää toisella kädellä luomen ihoa kireämmäksi kasvoista poispäin suuntautuvalla liikkeellä, jolloin ripset ”suoristuvat” ja näet helpommin ripsien tyveen.

4. Aseta tupsu haluamaasi kohtaan (yleensä silmän ulkoreunaan) ja kun olet saanut tupsun paikalleen, käännä pinsetit lappeelleen ja paina tupsua kevyesti alaspäin, jotta liimasidoksesta tulee mahdollisimman kestävä.

5. Odota noin 30 sekuntia ennen seuraavan tupsun asennusta, jotta edellinen liimaus on ehtinyt kuivua.

Ripsinauha:

1. Ripsinauhalla saat näyttävän rivistön ripsiä kerralla koko silmään. Ripsinauha on harvoin sopivan kokoinen, ja yleensä sitä täytyy lyhentää jonkin verran. Kun olet ottanut pinseteillä nauhan alustasta, mallaa sitä suljetun luomen päälle, jotta näet, kuinka paljon nauhaa tarvitsee lyhentää. Kun olet katsonut nauhalle sopivan mitan, lyhennä sitä varovasti esimerkiksi kynsisaksilla siitä päästä, jossa ripsikuidut ovat pisimpiä.

2. Kun olet lyhentänyt nauhan sopivan mittaiseksi, levitä ohut kerros liimaa kauttaaltaan ripsinauhaa pitkin. Voit levittää liiman esimerkiksi pinsettien toisella päällä tai kertakäyttöisellä mikrokuitutikulla.

3. Ota sitten pinseteillä kiinni ripsinauhan siitä päästä, jossa ripsikuidut ovat pisimpiä. Tämä pää tulee vasten silmäsi ulkonurkkaa. (Älä ota kiinni itse nauhasta, vaan kuiduista.) Sulje toinen silmäsi ja vie ripsinauha aivan silmäripsiesi tyveen, aloittaen ulkonurkasta. Keskity siihen, että saat nauhan ulkoreunan tasan silmäsi ulkonurkan kanssa.

4. Varmista, että nauha on aivan kiinni ripsissäsi, ja ettei nauhan ja ripsiesi väliin jää pienintäkään rakoa. Jos osut ensin väärään kohtaan, ei hätää. Voit aloittaa alusta ja jos liima ehtii kuivua liikaa, voit lisätä sitä toisen kerran ohuesti.

5. Kun olet saanut nauhan ulkoreunan varmasti oikeaan kohtaan, lähde kuljettamaan loppuosaa ripsinauhasta pinsettien avulla silmän ulkonurkasta sisänurkkaa kohti.

6. Lopuksi paina pinseteillä tai esimerkiksi pikkurillilläsi nauhaa vasten silmäluomeasi, jotta liimakiinnityksestä tulee varmasti kestävä.

7. Jos ripsinauhasi on paksu ja jäykkä, voi olla, että sitä on vaikeaa saada kestämään koko silmän matkalta kiinni ripsien tyvessä (silmän normaali liikehdintä päivän aikana tekee haasteen liimasidokselle ja joskus liimasidos pettää silmän sisäreunasta). Tällöin voit myös katkaista kahteen tai jopa kolmeen osaan ja liimata osat erikseen silmään.


***


Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua ja varmuutta meikkaukseen. Muista, että meikkauksen ei tarvitse olla vakavaa ja aina kannttaa kokeilla uusia juttuja ennakkoluulottomasti. Jos et ole kokenut meikkaaja, aloita pienestä: keskity tekemään meikkipohja hyvin ja aloita varovasti tekemään kulmia, silmien rajauksia, luomivärejä ja huulimeikkiä. Vähemmän on usein enemmän.Antoisia meikkihetkiä toivottaen,


Anni