BLOGI

Kuivaharjaus on kehon luonnollinen puhdistus: 4 syytä kuivaharjata ihoa

Kuivaharjaan ihoni joka päivä. Olen vakaasti sitä mieltä, että rutiini on yksi parhaista, joita iholleni (ja koko keholleni!) voin tehdä, koska sillä on useita terveysvaikutuksia jotka alkavat tuntua kropassa lähestulkoon välittömästi. Tässä blogipostauksessa kerron hiukan kuivaharjauksesta ja kertaan viisi mielestäni parasta syytä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa ihon kuivaharjaus.


Mitä kuivaharjaus on?


Kuivaharjaus on ikiaikainen ihonhoitotekniikka, jolla iho saadaan heti kirkkaammaksi ja pehmeämmäksi ja jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Kuivaharjaus on nimensä mukaisesti ihon harjaamista sille tarkoitetulla ihoharjalla tai kuorintakintaalla.


Iholle tarkoitettuja harjoja on monenlaisia, mutta yleensä harja on valmistettu puusta ja siinä voi olla pitkä tai lyhyt varsi. Harjakset voivat olla synteettisesti valmistettuja tai luonnonmateriaalia. Oma kuivaharjani on ostettu The Body Shopista, ja sen harjaosa on puuta ja harjakset synteettistä nailonia.
Kuivaharjaus muun muassa tehostaa verenkiertoa, karaisee ihoa, parantaa ihon aineenvaihduntaa, ehkäisee sisäänkasvaneita karvoja ja lievittää stressiä. Moni varmasti tietää, että kuivaharjaus on näppärä keino pitää iho sileänä ja pehmeänä, mutta harva on tietoinen sen ihoa nuorentavista ja aineenvaihduntaa parantavista vaikutuksista.


Kuivaharjalla käydään läpi koko keho kirjaimellisesti päästä varpaisiin - tai siis varpaista päähän, sillä kuivaharjaus kannattaa edetä alhaalta ylös kohti sydäntä, ja pyörivin, ylöspäin suuntautuvin liikkein. Kuivaharjaukselle sopiva kesto on noin 5-10 minuuttia ja se kannattaa suorittaa aamuisin sen virkistävien vaikutuksiensa vuoksi.


Kuivaharjaus on mahtava keino pitää iho nuorekkaana ja se tukee koko kehon terveyttä. Seuraavaksi kerron hiukan muutamista kuivaharjauksen lyömättömistä vaikutuksista.1. Kuivaharjaus parantaa verenkiertoa


Kuivaharjaus vilkastuttaa tehokkaasti hiusverenkiertoa, joten jos kärsit esimerkiksi kylmistä käsistä tai jaloista, kannattaa kokeilla kuivaharjausta. Kuivaharjaus kannattaa suorittaa järjestelmällisesti ylhäältä alas, eli varpaista kaulaan. Harjaa ensin jalkapohjat, sitten jalkaterät, sääret, reidet, kädet ja käsivarret. Seuraavaksi harjaa selkä, pakarat, rintakehä ja kaula. Suorita kuivaharjaus pyörivin, ylöspäin suuntautuvin liikkein.2. Kuivaharjaus tehostaa kehon lymfakiertoa ja parantaa ihon aineenvaihduntaa


Lymfajärjestelmä on kehomme tapa poistaa kuonat kehostamme. Kehon epäpuhtauksista noin yksi kolmannes poistuu ihon kautta ja jos aineenvaihdunta ei toimi kunnolla, elimistöön kerääntyy kuona-aineita, jotka kertyvät ajan kanssa kudoksiin. Kuona-aineet kudoksissa voivat johtaa solujen rappeutumiseen ja ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, sekä vaikuttaa koko terveyteen.


Kauneushoitoloissa tehtävillä lymfahoidoilla voidaan tehostaa kuona-aineiden poistumista kehosta, mutta hoitolahoitoja huomattavasti edullisempi tapa on kuivaharjata ihoa säännöllisesti. Kuivaharjaus tehostaa ihon aineenvaihduntaa ja kuonat poistuvat kropasta tehokkaammin.Tiesitkö, että esimerkiksi selluliitti johtuu soluaineenvaihdunnan häiriötilasta? Selluliittissa ihon sisällä sijaitsevat rasvasolut panavat veri- ja lymfasuonia, jonka takia verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät ja joka puolestaan johtaa siihen, että solujen aineenvaihdunta häiriintyy ja solut eivät saa riittävästi happea.


Kuivaharjaus tehostaa ihon aineenvaihduntaa ja hiusverenkierto vilkastuu, jolloin kuona-aineet poistuvat paremmin ja solut iloitsevat saadessaan jälleen happea. Selluliittina näkyvät rasvakertymät tasoittuvat ja iho kiinteytyy, joten kuivaharjaus on hyvä myös selluliitin hoidossa. Keskity erityisesti ongelmakohtiin, ja pyörittele harjaa niissä hiukan enemmän!


Itse olen huomannut omassa ihossani selkeästi selluliitin vähentyneen kuivaharjauksen myötä.
3. Kuivaharjaus antaa energiaa & rentouttaa mieltä


Aamuinen kuivaharjaus on ihanan meditatiivinen tapahtuma, erityisesti kun sen tekee perusteellisesti ja huolella. Karkeat harjakset tuntuvat rentouttavalta iholla ja saavat ihon kihelmöimään miellyttävästi. Kuivaharjaus karaisee ihoa ja stimuloi iholla olevien hermopäätteiden kautta hermoston toimintaa, joka vaikuttaa myös hormonitoimintaan.


Kuivaharjaus tekee hyvää sekä fyysisesti että henkisesti, sillä perusteellinen kuivaharjaus on kuin kehon kevyt hieronta, joka vähentää lihasjännitystä, tyynnyttää mielen ja lievittää myös stressiä. Juuri kuivaharjauksen virkistävien ominaisuuksien vuoksi suosittelen tekemään sen heti aamulla, niin päivä lähtee loistavalla tavalla käyntiin.
4. Kuivaharjaus poistaa kuollutta ihosolukkoa ja ehkäisee sisäänkasvaneita karvoja


Onko ihosi talven jäljiltä kuiva ja hilseilevä? Onko ihosi epätasaisen värinen? Tai kärsitkö ehkä sisäänkasvaneista karvoista? Kuivaharjaus kuorii tehokkaasti ihoa ja poistaa samalla kuivaa ihosolukkoa ihon pinnalta, joka tasoittaa ihonväriä. Lisäksi se ehkäisee ihosolujen tukkeutumista sekä estää ihokarvoja kasvamasta sisäänpäin. Sen lisäksi, että saat ylimääräiset ihosolut pois, myös kosteusvoide imeytyy ihoon paremmin, sillä kuivaharjaus vastaa tehokasta kuorintaa.


Kannattaa ehdottomasti yhdistää kuivaharjaus ja ihon kosteuttaminen, ja ihosta tulee taatusti silkkisen pehmeä ja sileä. Muista käydä suihkussa kuivaharjauksen jälkeen, jotta saat huuhdottua kuolleen ihosolukon pois. Ota ensin mukava lämmin suihku, ja lopuksi lyhyt viileä tai kylmä suihku, joka karaisee ihoa ja supistaa ihohuokosia.
Muista, että kuivaharjausta ei kuulu tehdä rikkoutuneelle iholle tai tulehtuneille ihoalueille. Voit kuivaharjata ihosi useamman kerran viikossa, vaikka joka päivä, ja mieluiten aamuisin ennen suihkuun menoa.


Harjauksen kuuluu tuntua miellyttävältä, ja se saa tuntua napakalta, mutta harjaus ei saa sattua. Käsittele hellävaroen erityisesti herkät ihoalueet, kuten reisien ja käsivarsien sisäpinnat, rintakehän alue ja kaula. Suihkun jälkeen iho on hyvä rasvata kevyellä, hyvin imeytyvällä kosteusvoiteella.


Nyt on vielä hyvin aikaa rantakeleihin, eli kannattaa aloittaa kuivaharjaus nyt, niin saat varmasti upean ihon kesää varten.


Hyviä harjauksia!
Kuvat: Anni Kainulainen