BLOGI

Apua, ripsiliima-allergia! (rehellinen tietoisku ripsienpidennysliima-allergiasta)

Minulle tulee lähes kuukausittain viestejä asiakkailta, jotka ovat kiinnostuneita allergiavapaasta liimasta. Kenties sinäkin tulit lukemaan tätä postausta saadaksesi tietää, missä laitetaan "allergiavapaita" tai "allergisoimattomia" ripsiä.


Olen todella pahoillani, mutta joudun nyt tuottamaan sinulle pettymyksen: allergiavapaata ripsiliimaa ole olemassakaan. Ei ole eikä tule, valitettavasti.


Jos olet perehtynyt ripsienpidennyksiin aiemmin, tiedät, että ripsienpidennykset liimataan akrylaatteja sisältävällä liimalla kiinni omiin silmäripsiin, ja tällöin saadaan kestävä lopputulos, joka pysyy hyvänä useamman viikon. Ripsiliimoille todellakin voi allergisoitua (en aio valehdella sinulle, jotta itse saisin enemmän asiakkaita, vaan tässä asiassa voit todellakin luottaa että kerron koko totuuden).

Jos tulit lukemaan tätä postausta saadaksesi tietää lisää ripsienpidennysliimoista ja niiden riskeistä, niin olet oikeassa paikassa. Kerron ehdottoman rehellisesti tässä blogipostauksessa ripsienpidennysliimojen riskeistä ja allergioistumisesta. Aihe on todella laaja, ja yksi ehdottomia suosikkipuheenaiheitani, mutta yritän pitää punaisen langan ja olla rönsyilemättä kovin pahasti. ;)


Ennen kuin luet yhtään pidemmälle, suosittelen lämpimästi lukemaan edellisen samaa aihetta käsittelevän postauksen, jossa kerron tarkasti, miksi ripsiliimat allergisoivat, miten liimoille herkistymistä voi välttää ja ovatko ripsienpidennykset ylipäätään turvalliset käyttää. Postauksen pääset lukemaan tästä linkistä.
Ovatko ripsienpidennykset vaaralliset?


Ripsienpidennykset ovat turvalliset käyttää, kunhan niiden tekijä osaa laittaa ne oikeaoppisesti ja kunhan asiakas noudattaa kotihoito-ohjeita kotona.


Omalla kohdallani nelivuotisen ripsienpidennysurani aikana olen itse päässyt todistamaan alle viittä allergiatapausta, eli allergiat eivät todellakaan ole niin yleisiä kuin usein luullaan.


Asiassa on kuitenkin yksi iso mutta ja se tulee tässä: Ripsiliima-allergian muodostuminen on ripsienpidennyksiä käytettäessä aina mahdollinen ja jokainen, joka käyttää ripsienpidennyksiä, ottaa tietoisen riskin niille allergisoitumiselle. Samalla tavalla kuin hiuksiaan värjäävä ottaa riskin allergisoitua joku päivä hiusväreille.


En koskaan yritä väittää yhdellekään asiakkaalleni, että ripsiliimat ovat 100% riskittömiä tai luonnollisia, sillä sitä ne eivät ole. Toisaalta niin ei ole moni muukaan päivittäin käyttämämme asia.

Nykymaailmassa altistumme kymmenille, jopa sadoille kemikaaleille päivittäin ja tietysti ripsiliima on yksi kemikaali lisää kemikaalikuormaan ympärillämme. En koskaan yritä väittää yhdellekään asiakkaalleni, että ripsiliimat ovat 100% riskittömiä tai luonnollisia, sillä sitä ne eivät ole. Toisaalta niin ei ole moni muukaan päivittäin käyttämämme asia.


Omalla kohdallani nelivuotisen ripsienpidennysurani aikana olen itse päässyt todistamaan alle viittä allergiatapausta, eli allergiat eivät todellakaan ole niin yleisiä kuin usein luullaan. Minulla on myös asiakkaita, jotka ovat ottaneet ripsiä kymmenen vuotta lähestulkoon ilman taukoja ja tämän takia uskallan levollisin mielin suositella ripsienpidennyksiä lämpimästi aina, kun joku niistä kysyy.
Mutta sinähän sanoit, että allergian riski on olemassa?


Allergiositumisen riski on olemassa, kyllä. Juuri tämän seikan vuoksi en esimerkiksi tee ripsienpidennyksiä alle 16-vuotiaille lainkaan, vaan sovellan tässä kohtaa samaa lakia kuin kampaajilla, jonka mukaan hiuksia ei värjätä alle 16-vuotiailta.


Allergiat ja allergisoituminen ovat monimutkaisia käsitteitä, ja hassua kyllä: lukuisista tutkimuksista huolimatta huippuälykäs ja avaruudessakin käynyt nykyihminen ei vieläkään tiedä, miksi allergia ylipäätään muodostuu. Tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin surkea kuin voisi luulla, vaan allergian syntytapa kyllä jo ymmärretään:


Allergia on immunologisen järjestelmän häiriö, jossa elimistö käynnistää immunologisen reaktion jollekin elimistön ulkopuoliselle mutta sinänsä vaarattomalle aineelle. (Lähde: Allergia- ja astmaliitto)

Eli keho reagoi johonkin sinänsä vaarattomaan aineeseen, eli allergeeniin, mutta allergisen reaktion syy on toistaiseksi vielä arvoitus. Miksi joku on allerginen mansikalle? Miksi pystyin lapsena syömään herneitä, mutta aikuisena saan niistä allergisen reaktion? Miksi yksi pähkinäallergikko ei voi syödä muruakaan pähkinää ilman oireiden laukeamista, mutta toinen voi syödä yhden tai kaksi pähkinää päivässä?


Tällaisiin kysymyksiin tiedemiehet eivät ole saaneet vastauksia (vielä), mutta allergian muodostumista tutkitaan koko ajan.
Entä jos allergisoidun ripsiliimalle?


Uskallan väittää, että on hyvin harvinaista että asiakas saa ripsienpidennysliimasta allergisia oireita jo ensimmäisestä ripsienlaittokerrasta lähtien (minun tietääkseni ripsienpidennysliima-allergioista ei ole olemassa tilastoja, mutta jos jollain on parempaa tietoa, niin kuulisin todella mielelläni).


Yleisempää on se, että kemikaaleille herkkä asiakas käyttää ripsienpidennyksiä jonkin aikaa (jopa vuosia!) ja alkaa sittemmin saada pieniä oireita, jotka pahenevat pikku hiljaa. Joku toinen taas voi saada yks kaks todella voimakkaan reaktion, vaikka aiemmin minkäänlaisia oireita ei olisi ilmaantunut, eli tässäkin suhteessa allergisoitumisen synty on hyvin yksilöllinen.


Vain tuore liima aiheuttaa allergiaoireita. Sitten kun ripsiliima on kuivunut täysin, eli viimeistään muutaman päivän kuluttua laitosta, se ei vapauta enää liimahöyryjä, jotka ovat allergisten oireiden aiheuttajia.

Jos havaitset itselläsi allergian oireita, kerro siitä ripsienpidennysten tekijälle viipymättä, ota antihistamiinia, ja piipahda lääkärin vastaanotolla. Jos oireesi ovat vain lieviä, niin suosittelen seuraamaan tilannetta pari päivää, ellei lääkäri anna muuta ohjetta.Tämä on tärkeää ymmärtää: Vain tuore liima aiheuttaa allergiaoireita. Sitten kun ripsiliima on kuivunut täysin, eli viimeistään muutaman päivän kuluttua laitosta, se ei vapauta enää liimahöyryjä, jotka ovat allergisten oireiden aiheuttajia. Koska tuore, vasta-asennettu liima aiheuttaa allergiaoireet, niin tämän takia laiton jälkeen ilmenneet oireet todennäköisesti lievenevät ripsiliiman kuivuessa, minkä takia ripsienpidennysten poisto ei ole välttämätöntä, vaan voi jopa pitkittää oireita.


Ota myös huomioon, että oikein laitetut ripsienpidennykset eivät kosketa ihoa. Ei koskaan. Moni tämän kuullessaan ihmetteleekin, että miten kummassa liima voi aiheuttaa allergiaa, jos se ei edes kosketa ihoa. Syy on siinä, että liima tuoreena ollessaan vapauttaa näkymättömiä liimahöyryjä.


Kun liima muutaman päivän kuluessa kuivuu (tai kuten ammattikielessä puhutaan mielummin: asettuu), niin liima ei enää vapauta höyryjä, jotka ovat liima-allergian oireiden perimmäinen syy. Täten oireet häviävät myös.


Jos luomesi turpoavat voimakkaasti allergian vuoksi ja pidennykset painavat siksi luomea, niin tietysti tässä tapauksessa suosittelen poistattamaan pidennykset, jotta ne eivät hankaa silmää/luomea, ja jotta oireet eivät pääse siten pahenemaan yhtään enempää.


Jos olet saanut yhdenkin kerran allergisia oireita ripsienpidennysliimasta, ei sinulle voi pidennyksiä enää laittaa, ainakaan samalla tai samantyyppisellä liimalla.Miten allergia ilmenee?


Allergia ilmenee aina erilaisina iho-oireina: Luomien turvotus, ihottuma, kutina tai punoitus ovat tällaisia oireita. Jos taas silmäsi punoittavat tai vuotavat heti laiton jälkeen, kertoo se ennemminkin siitä, että silmäsi ovat reagoineet ripsiliimahöyryihin laiton aikana (ehkä silmät ovat päässeet raolleen jossain vaiheessa laiton aikana?) ja nämä oireet menevät ohi viimeistään vuorokauden kuluessa.
Eli jos saan allergiaoireita, en voi käyttää pidennyksiä enää koskaan?


Kyllä ja ei. Jos olet saanut edes lieviä oireita ripsienpidennyksistä, en suostu laittamaan sinulle pidennyksiä enää samalla liimalla, jolla sinulle on laitettu pidennyksiä aiemmin. Suurin osa markkinoilla olevista ripsienpidennysliimoista sisältää suunnilleen samoja raaka-aineita, mutta näiden aineiden suhde vaihtelee, ja tällöin liimoille saadaan erilaisia ripsien tekoa helpottavia ominaisuuksia, kuten nopea/hidas kuivumisaika tai liiman nestemäisyys.


Ripsiliimoissa akrylaatit ovat allergian aiheuttajia, ja ripsiliimaa ei voi olla ilman akrylaatteja, minkä takia tähän päivään mennessä ei olla keksitty 100% allergisoimatonta liimaa.

Vielä ei kuitenkaan kannata lannistua täysin, sillä allergiatapauksille on olemassa kuitenkin yksi vaihtoehto: medikaalinen syanoakrylaatti. (Mitä pirua? Sinähän sanoit, että allergiavapaata liimaa ei ole olemassakaan?!) On totta, että 100% allergisoimatonta liimaa ei ole olemassa. Se on fakta. Ripsiliimoissa akrylaatit ovat allergian aiheuttajia, ja ripsiliimaa ei voi olla ilman akrylaatteja, minkä takia tähän päivään mennessä ei olla keksitty 100% allergiavapaata liimaa.

Mikä kumma sitten on medikaalinen syanoakrylaatti ja miksi se voisi auttaa ripsienpidennyksille allergisoituneita?


Medikaalinen syanoakrylaatti on liima, joka ei sisällä helposti herkistävää etyylisyanoakrylaattia. On täysin mahdollista, että allergisoiduttuasi ripsiliimalle, oletkin tosiasiassa allergisoitunut etyylisyanoakrylaatille, ja tämän ainesosan puuttuessa tämän tyyppinen liima voisi sopia sinulle.


On kuitenkin yhtä hyvin mahdollista, että olet allergisoitunut akrylaateille laajemmin, ja tällöin medikaalinen syanoakrylaattikaan ei valitettavasti ole sinulle vaihtoehto.
Mistä tiedän, voisiko medikaalinen syanoakrylaatti sopia minulle?


Asia selviää vain kokeilemalla, ja epäselvissä tapauksissa teenkin asiakkailleni herkkyystestin, jossa liimataan noin 20 kuitua per silmä ja katsotaan, tuleeko oireita muutaman päivän kuluessa. Jos oireita ei tule, voidaan melko turvallisin mielin lähteä tekemään ripsienpidennykset koko silmään medikaalisella syanoakrylaatilla.


Medikaalinen syanoakrylaatti on liima, joka ei sisällä helposti herkistävää etyylisyanoakrylaattia. On täysin mahdollista, että allergisoiduttuasi ripsiliimalle, oletkin tosiasiassa allergisoitunut etyylisyanoakrylaatille, ja tämän ainesosan puuttuessa tämän tyyppinen liima voisi sopia sinulle.

Koska allergisoituminen on niin yksilöllistä, on totta kai aina olemassa mahdollisuus, että mahdollinen allergia myös medikaaliselle syanoakrylaatille kehittyy vasta myöhemmin, tai että pieni määrä liimaa ei yksinkertaisesti riitä laukaisemaan oireita. Yllä kuvailtu herkkyystesti on kuitenkin nykytietämyksen mukaan paras keino kokeilla, tuleeko allergisia oireita vai ei.


Hoitolassani käytän tavallisen liiman lisäksi Lash Loversin No Panic-nimistä liimaa, joka on valmistettu niin, ettei siihen ole tarvinnut lisätä etyylisyanoakrylaattia eli se on medikaalinen syanoakrylaatti. Liima on tekijälle hiukan erilainen käsitellä, mutta minulla on tälläkin hetkellä useampi akrylaattiliimoille allerigoitunut vakiasiakas, jolle laitetaan ripsienpidennykset joka kerta tällä liimalla. Pidennykset pysyvät hyvin, eikä allergisia oireita heille tule.

Jos epäilet itselläsi ripsiliima-allergiaa, ota aina yhteys tekijääsi ja hän neuvoo mielellään kuinka tilanteessa toimitaan. Jos olet joskus saanut allergisia oireita ripsiliimoista ja olet kiinnostunut kokeilemaan medikaalista syanoakrylaattia, laita minulle viestiä esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa tai soita/laita tekstiviesti/Whatsapp-viesti numeroon: 050-4121377. Katsotaan yhdessä, mitä sinun tilanteellesi voisi tehdä!


Autan mielelläi kaikkiin ripsienpidennyksiin ja allergiatapauksiin liittyvissä kysymyksissä niin hyvin kuin voin.


Ripsiliimoille herkistyminen on harvinaista, ja ripsienpidennyksiä voi edelleenkin ottaa hyvillä mielin. Kuten edellä kerroin, allergisoituminen on monimutkainen tapahtumaketju, eikä sen tarkkaa syytä tiedetä vieläkään.


Se tiedetään, että pieni osa ihmisistä mahdollisesti reagoi ripsiliimahöyryihin, ja erityisen tärkeää on valita oma ripsienlaittaja huolella.Ammattimainen ripsientekijä huolehtii asiakkaan turvallisuudesta, kuten tilan ilmanvaihdosta, liiman oikeaoppisesta säilytyksestä ja hävityksestä, asiakkaan ripsien kuivattamisesta nanomisterillä hoidon päätteeksi (nanomister laskee liimahöyryjä) ja oikeiden hoito-ohjeiden antamisesta asiakkaalle.Räpsyvin terkuin,

Ripsimimmi Anni


P.S. Allergia-asiat ja allergisoituminen ovat aina vakavasti otettavia asioita, ja toivon että onnistuin tällä postauksella murtamaan useamman ripsiliima-allergioihin liittyvän myytin.


En missään nimessä kehota ketään ripsiliimoille kerran allergisoitunutta ottamaan ripsienpidennyksiä ja suosittelen ripsienpidennysten käyttöä vain yli 18-vuotiaille. Muistutan, että asiakkaaana sinulla on aina velvollisuus kertoa uudelle tekijälle, mikäli olet saanut joskus allergisia oireita ripsiliimoista.


Seuraa Annia Somessa:

Facebook

Instagram

YouTube