Kauneushoitola Beauty by Anni

Ripsienpidennykset & ripsienpidennysliimat: Turvallista vai ei?

Minulta kysytään usein, ovatko ripsienpidennykset turvallisia käyttää ja mistä asioista tulisi ottaa selvää ennen kuin harkitsee ripsienpidennyksiä. Kerron seuravaaksi hiukan lisää ripsiliimoista ja niiden riskeistä, joten suosittelen ihan jokaisen ripsienpidennyksien käyttäjän ja sellaisia harkitsevan lukemaan tämän blogipostauksen. Kerron sekä ammattilaisen että asiakkaan riskeistä liittyen ripsiliimoihin, eli myös muut ripsiammattilaiset, nyt kannattaa olla kuulolla!

Tässä artikkelissa:

  • Ripsimuotoilijalle
    • Ripsiliimahöyryt voivat aiheuttaa allergiaa 
    • Työn riskit ilman suojautumista
    • Mikä on raitisilmamaski ja miksi suosittelen sitä kaikille ripsientekijöille?
  • Asiakkaalle
    • Asiakkaan herkistyminen ripsiliimalle

Ripsimuotoilijalle

Ripsiliimahöyryt voivat aiheuttaa allergiaa

Ripsienpidennykset
Tuoreena ollessaan kaikki ripsiliimat vapauttavat näkymättömiä höyryjä. Joskus kuulee puhuttavan ”höyryttömistä” tai ”allergiavapaista” liimoista, mutta sellaista liimaa ei ole olemassakaan, vaan kaikki ripsiliimat ovat niin sanottuja akrylaattiliimoja, jotka iholle tai hengitysteihin päästessään voivat aiheuttaa oireita. Ripsiliiman jähmettymisaika on yleensä liimasta ja ilmankosteudesta riippuen sekunnista muutamaan sekunttiin, jona aikana ripsikuitu liimataan luonnonripseen. Kuitu takertuu tiukasti kiinni ripseen, mutta liima jatkaa silti näkymätöntä höyryämistään, aina niin kauan kunnes liima on täysin asettunut. Tästä syystä ripsimuotoilijasi on saattanut antaa ohjeeksi olla kastelematta ripsienpidennyksiä 24 tai 48 tuntiin, sillä tämä on se aika, jonka ripsiliima tarvitsee asettuakseen.

 

 

Kuvassa Lash Lovers-ammattilainen Titta käyttää puolinaamaria, joka suojaa hengitystiet.

Liimahöyryt eivät ole suurina määrinä terveellisiä hengittää eikä liimaan saisi tulla ihokosketusta lainkaan. Ripsienpidennykset liimataankin oikeaoppisesti aina kiinni ripseen, joten ihokosketusta liimaan ei pääse syntymään. Liimasta syntyvät höyryt ovat kuitenkin ongelma erityisesti paljon ripsiä työkseen tekeville. Fakta on, että ammattilaiset ovat saaneet erilaisia oireita akrylaattiliimoista lähtevistä hyöryistä, kuten nuhaa ja muita hengitystieoireita. Ei hyvä!

Työn riskit ilman suojautumista

Ripsienpidennykset

Työterveyslaitos kertoo aiheesta näin: Varsinaisessa ripsienpidennystyössä käytettävät liimat ovat nopeasti kovettuvia pikaliimoja, jotka sisältävät pääasiallisesti syanoakrylaattiyhdisteitä. Osassa ripsiliimoista on lisäksi pieniä määriä metakrylaattiyhdisteitä. Huolimatta pienistä liimamääristä työntekijä altistuu merkittävästi akrylaattiyhdisteille, sillä hän hengittää lähietäisyydellä liimoista ja työvaihe kestää pitkään.

Haittaa aiheuttavien aineiden pitoisuus on siis hyvin pieni, mutta tekijä on koko ripsientekovaiheen ajan miltei kirjaimellisesti ”nenä kiinni liimassa” ja koko prosessi kestää yhden asiakkaan aikana 1-2,5 tuntia. Paljon ripsiä työkseen tekevälle ammattiaiselle ripsiliimoille altistumista tulee jopa kahdeksan tuntia päivässä ja viidesti viikossa, eli todella huomattava määrä.

Rakastan ripsien tekoa, mutta terveyttä ei kannata uhrata ihanankaan työn vuoksi. Kokeiltuani kaikenlaisia erilaisia maskeja ja naamareita, hankin vuosi sitten itselleni raitisilmamaskin, joka suodattaa kaikki liimahöyryt ja näin ollen tarjoaa turvallisen tavan työskennellä. En voisi enää olla ilman, koska on mahtavaa että voin tehdä työtäni turvallisesti ilman huolta liimoille altistumista. Näin pysyn työkykyisenä pitkään ja pystyn tarjoamaan ripsipalveluja jatkossakin.

 

Kuvassa Lash Lovers-ripsimuotoilija Ronja Allén työssään letkuilla varustetun puolinaamarin kanssa.

Mikä on raitisilmamaski ja miksi suosittelen sitä kaikille ripsientekijöille?

Ripsientekijöille suositellaan erilaisia maskeja ja naamareita. Monilla ripsimuotoilijoilla käytössä oleva puolinaamari suojaa suun ja nenän eli hengitystiet. Naamarissa on kiinnitettynä suodattimet, jotka suodattavat hengitettävää ilmaa. Tällaisia naamareita kuitenkin suositellaan pidettäväksi ainoastaan 2-4 tuntia kerrallaan, ja sellaisen kanssa on aika hankala hengittää, joten halusin itselleni jotain ”järeämpää”, sillä teen ripsiä niin paljon. Sen takia valitsin itselleni raitisilmamaskin.

Raitisilmamaski suojaa sekä silmät että hengitystiet. Kasvojen ylle tulee pleksillä varustettu kasvo-osa, joka on letkulla yhdistettynä moottoriin ja suodattimiin. Moottori puhaltaa suodattimien kautta raitista ilmaa maskin taakse ja tadaa! Hengittäminen on helppoa ja höyryille altistuminen on 100 % luotettavasti ehkäisty. Laitteesta kuuluu tasainen hurina, joka on itse asiassa miellyttävän rauhoittava ääni ja usein asiakkaat nukahtavat sitä kuunnellessaan.

Asiakkaalle

Asiakkaan herkistyminen ripsiliimalle

Ripsiliima

Asiakkaankin on hyvä olla tietoinen mahdollisista riskeistä liittyen ripsienpidennyksiin. Kuten tiedetään, ripsiliimoille on mahdollista herkistyä, niin asiakkaan kuin tekijänkin. On syytä huomioida, että asiakas on tuoreen ripsiliiman kanssa tekemisissä hyvin vähän aikaa verrattuna tekijään, joten siksi ammattilaisen suojautumista korostetaan niin paljon verrattuna asiakkaaseen. Asiakas makaa ripsipedissä tunnin-pari noin kerran kuussa, jonka jälkeen ripsille käytetään ripsiliiman kuivattaja, joka laskee entisestään liimahöyryjä. Altistuminen jää siis todella vähäiseksi verrattuna ammattilaiseen, joka käsittelee tuoretta liimaa monta tuntia päivässä. Silti asiakkaankin on hyvä tiedostaa ja tuntea riskit, ja esimerkiksi siitäkin syystä en tee ripsiä lainkaan alle 16-vuotiaille ja alaikäisille vain huoltajan suostumuksella.

 

Eri aineille ja ainesosille herkistyminen on hyvin yksilöllistä ja joidenkin tutkimusten mukaan alttius herkistymiselle saattaa olla perinnöllistä. Tarkkaa tietoa herkistymisen syistä ei kuitenkaan ole, vaikka lääketieteellinen mekanismi tunnetaankin jo melko hyvin. Ripsiliimoista johtuva allergia reagoi yleensä aina iho-oireina, kuten turvotuksena tai ihottumana silmien ympärillä. Ripsienpidennyksiä tehdessä ilman vaihtuminen, tuulettaminen, liiman oikeaoppinen hävittäminen ja tuoreen liiman iholle pääsyn estäminen pienentää altistumista ripsiliimoille. Tällaiset tekijät otan aina huomioon jokaisen asiakkaan kohdalla, eli minun luokseni on turvallista tulla ottamaan ripsienpidennyksiä.

 

 

Kuvassa näkyy, kuinka käytän asiakkaalleni ripsiliiman kuivattajaa, joka laskee liimahöyryjä ja jonka ansiosta kasteluvaroaikoja rispienpidennysten ottamisen jälkeen ei tarvitse pitää. 

 

Ripsiliimat, kuten kaikki kemikaalit ja kosmetiikka, eivät ole täysin riskittömiä käyttäjälleen. Vaikka todennäköisyys yliherkkyysreaktioille on pieni, herkimmät yksilöt saattavat silti reagoida tai herkistyä ripsiliimoille. Myös muille kemikaaleille allergisoituminen on mahdollista, riippumatta ripsiliimojen käytöstä. Tämän takia kannattaa aina valita oma ripsien tekijä huolella, joka on perillä riskeistä ja osaa ennaltaehkäistä niitä, sekä tehdä tarvittavat toimenpiteet itsensä ja asiakkaan altistumisen minimoimiseksi. Näin on mahdollista pienentää riskiä asiakkaan sekä tekijän liimalle allergisoitumiseen.

Liian hysteerinen ripsiliimoille allergisoitumisesta ei mielestäni kannata olla. Riskit on todella tärkeää tiedostaa, mutta kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi hiusväreillekin voi herkistyä, sekä monelle muulle kemikaalille tai kosmetiikan ainesosalle. Edes luonnontuotteet eivät ole täysin ”allergiavapaita”. Kerro aina heti ripsiammattilaisellesi, jos epäilet itselläsi allergiaoireita.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Miksi ripsienpidennykset eivät pysy?

Ripsienpidennykset on suosittu kauneushoito, jolla saa pitkät ja tuuheat ripset ilman ripsivärin tarvetta. Joskus voi käydä niin, että ripsienpidennykset eivät kuitenkaan pysy toivotulla tavalla. On